Sunday, 13 May 2012

Pokok HerbaApa yang saya nak cakap kat sini......pokok herba juga merupakan salah satu jenis tanaman hiasan yang terdapat di Malaysia. Biasanya, sesetengah pokok herba mempunyai batang yang lembut dan mengandungi banyak air.
Nak tahu pokok herbanya????....Ni la dia:

Pokok Hempedu Bumi (Andrographhis Paniculata)

Pokok Hempedu Beruang (Costus Malortieanus)
Pokok Dukung Anak (Phyllanthus Niruri)
Misai Kucing (Orthosiphon Stamineus)

Kenapa dikatakan pokok hiasan pulak???????Ini kerana pokok herba mampu mengeluarkan bunga dan mempunyai daun yang cantik serta menarik untuk dijadikan pelengkap lanskap halaman rumah kita...hehe.

Bagi yang tidak berminat tentang bunga-bungaan dan hanya menanam herba,  sebenarnya mereka juga peminat tanaman hiasan secara tidak sedar...jangan marah yer....hehehe.

Kebanyakannya kaum wanita yang bergelar suri rumah suka menanam herba untuk dijadikan ulam dan digunakan dalam masakan harian. Mereka lebih suka menanam di kawasan rumah yang berdekatan dengan dapur kerana tidak perlu pergi ke kedai boleh menjimatkan perbelanjaan.

Sebagai contoh: 
  
Pokok Kunyit (Curcuma Longa)


:
Pokok Serai (Cymbopogen citrates)


Bayam Merah (Amaranthus gangeticus)
Pokok Daun Kesum (Persicaria odorata)
Pokok Pegaga (Centella)
Pokok herba bukan hanya digunakan di dalan masakan dan dijadikan tanaman hiasan tetapi penting juga dalam perubatan tradisional. Pokok herba sangat kaya dengan khasiat, serta kebolehannya untuk mengubati berbagai jenis penyakit. Ianya telah digunakan sejak dahulu lagi dan kekal menjadi kaedah rawatan yang popular sehingga sekarang.


Jangan terkejut pula kalau saya kata saya kata.... pokok herba daripada pokok renek, pokok naungan, poko bunga semusim, pokok lendair dan sebagainya....

Pokok Ati-Ati (Solenostemon/Coleus)

Pokok Kemunting Cina (Catharanthus Roseus)
Pokok Lidah Buaya (Aloe Vera)

Ok la... setakat ini dulu yer...bye2


2 comments:

  1. Salam hi khairiah.seronok baca blog awk.mcm2 info sy dpt.sy ni baru2 je dpt minat dgn pokok2 ni.sy hrp kita dpt share info dgn sy ttg pokok2 hiasan.tq

    http://mswatieosman.blogspot.com


    ReplyDelete
  2. Ws sy utk dptkn benih pokok lidah buaya atau aloe vera 0107079200 (azrin) tq

    ReplyDelete