Thursday, 26 April 2012

Tanaman Hiasan
Ape pendapat anda, kalau saya cakap halaman rumah kita tidak akan berseri tanpa tumbuhan hijau khususnya tanaman hiasan sebagai penghias laman?
 
Suasana kelihatan suram tanpa tanaman hiasan
 Bagi saya la kan….memang benar, sebab tanaman hiasan yang juga dikenali sebagai pokok hiasan mempunyai nilai komersial yang tinggi dalam kalangan penggemar tanaman. Ia ditanam bagi menghiasi dan mencantikkan sesuatu kawasan yang mana dikategorikan kepada dua kumpulan iaitu tanaman berbunga dan tidak berbunga.


Salah satu bentuk lanskap yang memukau hati peminat tanamanSudut halaman yang dipenuhi dengan pelbagai jenis tanaman
Suasana persekitaran yang nampak ceria ditemani tanaman hiasan

Antara tanaman hiasan berbunga seperti pokok-pokok bunga (bunga raya, bunga kertas, bunga mawar, bunga matahari, bunga kemboja, pokok menjalar atau parasit) dan pokok buah-buahan (pokok pisang, pokok betik, pokok kelapa, pokok kedondong, pokok jering, pokok petai). 


Unik...Gabungan pelbagai warnaBuah betik juga mengeluarkan bungaManakala tanaman hiasan yang tidak berbunga pula seperti tanaman penutup bumi (rumput), kaktus, pokok buluh, pokok sireh, pokok menjalar, keladi, lidah buaya, periuk kera dan sebagainya.
 
Jenis tanaman yang tidak berbunga
Warna daun yang menarik menceriakan suasana rumah yang suram
Pokok Sireh


Tanaman hiasan mampu menghasilkan suasana yang segar dan nyaman kepada sesuatu kawasan serta persekitarannya.  Sesuatu kawasan akan kelihatan menarik bergantung pada kreativiti dan susunan tanaman hiasan terbabit. Kombinasi yang sesuai mampu memberi kepuasan yang diingini dan tempatnya bukan hanya terbatas di atas lantai atau tanah sahaja sebaliknya boleh digantung, diikat dan disimpul.
 

Kreativiti dan susunan yang menarik mampu menghasilkan suasana yang cantikKombinasi yang tersusun dan menarik


Jadi, anda dah tahukan sedikit sebanyak tentang apa itu tanaman hiasan..kalau anda x percaya, cuba perhatikan setiap rumah pasti ada tanaman hiasan walaupun sebatang pokok…hehe.

No comments:

Post a Comment